Dr. Ács Optika és Szemészeti Rendelő

Dr. Ács Optika és szemészeti magán rendelő, kecskemét, nagykőrös, kiskunfélegyháza, szemvizsgálat, látásvizsgálat, zöldhályog, szemész, színlátás, színvakság. gyerek, szemüveg, kontaktlencse, napszemüveg, javítás

III. Rész – Amit a látásról tudni érdemes

Megérkezett 7 részes cikksorozatunk harmadik állomása, melyben újabb 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, amit érdemes tudni látásáról, szeméről és az optika világáról. A közel 65 tény összegyűjtésében szemész szakorvos, optometrista és optikus kollégáink egyaránt részt vettek.

Szemen szedett igazságok 21-30.

21. Szemüvegkeret kerek arcformához

A kerek arcformához a szögletes vagy négyzet alakú szemüvegkeretek állnak a legjobban, nyújtják az arcot, karaktert adnak neki. Fontos figyelembe vennünk a bőrünk, szemünk, szemöldökünk , hajunk színét is, hogy aztán tényleg a hozzánk illő legszebb szemüvegünk legyen.

22. Szemünk, a sportoló

Tudta, hogy a szem olvasás közben óránként kb tízezer koordinált mozdulatot hajt végre? Hatvan aktív olvasóévvel számolva az már önmagában 219 millió mozdulat!

23. Sportoláshoz egynapos kontaktlencse

Sportoláshoz, nyaraláshoz választhat egynapos kihordású kontaktlencsét. Pláne, ha allergiás a fűfélékre, porra. Nem kell tisztítani, minden nap friss, új lencse helyezhető fel a szemre, amely a nap végeztével kidobásra kerül.

24. Presbiópia

Több, mint másfél milliárd embernek okoz gondot az apróbetűk elolvasása, valamint a távoli és közeli képek közötti gyors váltás. Az ok a presbiópia, az úgynevezett öregszeműség, amely 40 éves kor körül bekövetkező, természetes élettani folyamat. A  multifokális, más néven progresszív szemüveglencsék pont ezen problémák kiküszöbölésére készülnek.

25. Zöld színű lencse

A zöld színű napszemüveg-lencse biztosítja a legjobb színlátást. A szemüveg lencséjének a színe is fontos szempont lehet a napszemüveg kiválasztásakor! Napszemüveg vásárlásakor érdemes letesztelni a szabadban is, megkönnyítheti a döntésünket.

26. Barna színű lencse

A barna színű napszemüveg-lencsével kontrasztosabban lehet látni. A szemüveg lencséjének a színe is fontos szempont lehet a napszemüveg kiválasztásakor ! Napszemüveg vásárlásakor érdemes letesztelni a szabadban is, megkönnyítheti a döntésünket.

27. Sárga színű lencse

A sárga színű napszemüveg-lencse jó képélességet biztosít. A szemüveg lencséjének a színe is fontos szempont lehet a napszemüveg kiválasztásakor! Napszemüveg vásárlásakor érdemes letesztelni a szabadban is, megkönnyítheti a döntésünket.

28. Kék színű lencse

A kék színű napszemüveg-lencse ellensúlyozza a vakító fehérséget. A szemüveg lencséjének a színe is fontos szempont lehet a napszemüveg kiválasztásakor ! Napszemüveg vásárlásakor érdemes letesztelni a szabadban is, megkönnyítheti a döntésünket.

29. UV védelem gyermekeknek is kell

A gyerekek szeme még a felnőttekénél is érzékenyebb az UV sugarakra, mivel még fejlődésben vannak, több fényt eresztenek be. Ezért számukra még inkább fontos az UV védelem, a tiszta, megeröltetés nélküli látás a különböző fényviszonyokban. Ezért gyerekeknek is feltétlenül szükséges a megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveg.

30. Évenkénti szemvizsgálat gyermekeknek

Európában minden negyedik ember rövidlátó és ez az arány várhatóan növekedni fog, mert a szem már gyermekkorban fokozott közeli megterhelésnek van kitéve, különösen a rendszeres számítógép használat és az okoseszközök, illetve az olvasásos tanulás miatt. A rövidlátás sajnos nem múlik el a kor előrehaladtával. Az elhanyagolt rövidlátás komoly terhelést jelent a szemnek. Gyermekkorban ezért is különösen fontos az évenkénti szemészeti szűrővizsgálat.