Dr. Ács Optika és Szemészeti Rendelő

II. Rész – Amit a látásról tudni érdemes

Megérkezett 7 részes cikksorozatunk második állomása, melyben újabb 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, amit érdemes tudni látásáról, szeméről és az optika világáról. A közel 65 tény összegyűjtésében szemész szakorvos, optometrista és optikus kollégáink egyaránt részt vettek.

Szemen szedett igazságok 11-20.

11. Szemünk úgy dolgozik, mint egy gép

A szemünk minden egyes ébren töltött órában 36 ezer vizuális információt fogad be. Másodpercenként akár 40 képkockás sebességgel is érzékeli a változó látványt. Életünk során pedig sok milliárd különböző képet dolgoz fel.

12. Megoldás a digitális szemfáradtságra

A modern digitális világ új kihívásokat tartogat a szemünk számára. Sokan átlagosan napi 8-10 órát töltenek a digitális képernyők előtt, vagy más közeli fókuszálást igénylő tevékenységekkel. Ez azonban digitális szemfáradtsághoz vezethet, amelynek tünetei – pl. homályos látás, fejfájás vagy szemirritáció, rossz közérzet – már 2 óra eszközhasználat után jelentkezhetnek. A képernyők közötti váltás pedig csak tovább rontja a helyzetet, hiszen a szemizmoknak így egyáltalán nincs lehetőségük pihenésre.

Léteznek azonban úgy nevezett „stresszmentesítő“ szemüveglencsék, melyek segítenek a digitális szemfáradtság tüneteinek megelőzésében vagy csökkentésében.

Megnövelt vizuális kényelmet biztosítanak a nap minden percében. Normál, távoli szemüvegként működnek, azonban a lencsék alsó részén egy „teljesítménynövelő zóna” található, amely kimondottan a mai kor vizuális kihívásaihoz igazodik.

A teljesítménynövelő zónában finoman változik a dioptriaérték, így e lencsék segítenek a szemizmok pihentetésében, megkönnyítik a fókuszálást, csökkentik a szem megerőltetését, és kényelmes látásélményt biztosítanak a közeli feladatokhoz is, ebben a modern, digitális világban.

13. Binokuláris harmonizációs technológia

Európában, a progresszív vagy más néven a multifokális szemüveget viselők közel 3/4-e különböző korrekciót igényel a jobb és a bal szemére. Akár a legkisebb eltérés esetén is, a fénysugár más szögben érkezik a jobb és a bal szemlencsére. Ez pedig vizuális egyensúlyhiányt eredményezhet, ami a szem megerőltetését okozhatja, valamint szemfáradtságot, szemégést és fejfájást idézhet elő.

Van azonban olyan progresszív szemüveglencse, amely ezeket a különbségeket is számításba veszi, és biztosítja a megfelelő korrekciót a lencse felületének minden
egyes pontján, az egyedülálló Binokuláris Harmonizációs Technológia segítségével. A jobb és bal szemet egyedi alkotóelemként kezeli a lencsetervezés kalkulációja során: a Binokuláris Harmonizációs Technológia biztosítja a megfelelő korrekciót a lencse felületének minden egyes pontján, teljesen a jobb és a bal szem igényeire szabva azt! Ennek eredménye pedig a progresszív szemüveg problémamentes, kényelmes, gyors megszokása.

14. Szemüveglencsét élethelyzethez válasszunk

Nagyon aktív életet élünk. Elszánt utazók és kitartó sportolók vagyunk, keményen dolgozunk , és követjük a digitális fejlődést. Ez a modern életstílus kihívást jelenhet a szemeink számára. Ennek ellenére, a szemüvegviselők nagy része nem tudja, hogy a napi rutinjához igazodva kiválasztott szemüveglencsék mennyit javíthatnak az életminőségükön.

Kevesen tudják, hogy ma már több száz féle szemüveglencse létezik, melyek speciális igényeinkre lettek kifejlesztve. Már nem elégíti ki a látásigényünket egy egyszerű olvasószemüveg, hiszen azzal nem látjuk az asztalon lévő monitorunkat, csak, hogy egy példát említsünk a sokból. Legyen szó tehát sportolásról, utazásról, kikapcsolódásról, munkáról: tényleg nincs szükség kompromisszumra!

15. Szemüveg sofőröknek

Létezik egy kifejezetten a sofőrök számára kifejlesztett szemüveglencse. Sokak számára az utak csak szükséges, gyakorlati funkciót töltenek be, mások számára viszont vonzó, mitikus szerepet játszanak. Összekötnek minket az otthonunkkal, más emberekkel, más városokkal és a munkánkkal, de ki is szabadítanak minket a hétköznapokból, amikor utazni, nyaralni indulunk, vagy a természet felé vesszük az irányt. Ahogy az utak egyre zsúfoltabbá válnak, és több időt töltünk a volán mögött, egyre nagyobb terhelésnek tesszük ki a szemeinket is.

A kifejezetten a sofőrök számára kifejlesztett szemüveglencsék minimalizálják a vizuális stresszt, és pihentetőbb vezetési élményt nyújtanak viselőjüknek. Előnyei: A fényvisszaverődések és a szembejövő forgalom zavaró fényhatásainak nagymértékű csökkentése. Kontrasztosabb látás és jobb fényérzékelés sötétedés után, ködben és esőben. Tiszta, torzításmentes látómező távolra, valamint a műszerfalra vagy a tükrökbe tekintve. Zavartalan, gyors fókuszváltás a különböző távolságok között.

16. A vezetés igazi kihívás a szemnek

A gépjármű vezetés gyakori tevékenység a mindennapi életünkben. A látásunk számára pedig az egyik leginkább megterhelő feladatnak számít. Szemeinknek vezetés közben hatalmas mennyiségű vizuális adatot kell feldolgozniuk, valamint gyors váltásokat szükséges végezniük a közeli és a távoli képek között.

Emellett, a különböző időjárási viszonyok, például a köd, az eső, a hó és a napsütés is zavarhatják a látásunkat. A szürkületben vagy sötétben történő vezetés a legtöbb ember számára kihívást jelent, de az erős fények és a ragyogás is zavaróak lehetnek. A modern autók LED és Xenon 7 fényforrásai különösen vakító hatásúak. A mélységérzékelés, színlátás és periférikus érzékelés képességei csökkennek. A fedélzeti műszerek által kibocsátott kék fény pedig tovább csökkenti a látásélességet. Vezetés közben főként előre tekintünk, ami széles, tiszta látómezőt kíván meg, ráadásul a szemünk, minimális fejmozgás mellett, gyors váltásokra is kényszerül a különböző távolságok, az út és a navigációs rendszer, illetve a tükrök és a műszerfal között. A fókuszálás és újrafókuszálás pedig különösen nehéz lehet az idősebb sofőrök számára.

Végül fontos figyelembe vennünk, hogy a sofőrök reakcióideje 90%-ban a látásukon múlik, a nem megfelelő látási viszonyok így lassabb reakcióidőt eredményeznek. Az utakon pedig pillanatok alatt kialakulhatnak veszélyes helyzetek, ezért fontos, hogy megfelelő szemüveget viseljünk!

17. Fényre sötétedő szemüveglencse

A fényre sötétedő szemüveglencsék ötvözik az éleslátás élményét a napszemüveg kényelmével. A nap UV-sugarait felhasználva képesek alkalmazkodni a fényviszonyokhoz: beltéren gyorsan kivilágosodnak, kültéren pedig besötétednek.

18. Rossz napszemüveg nem jó napszemüveg

Tudta, hogy lehet egy napszemüveg is káros a szemnek? A szembe jutó fény mennyiségét a szemünk szabályozza. Erős fényben a szembogarunk, a pupillánk beszűkül, így kevesebb fény jut az ideghártyára. Mi történik egy rossz minőségű napszemüveg viselésekor, ami nem szűri ki a káros sugarakat? Mivel sötétít a lencse, a szemünk úgy érzékeli, hogy kevés a fény, a pupilla kitágul, ennek következtében pedig több káros sugár érkezik a szemünkbe.

19. Az UV szűrő több, mint jó

Tudta, hogy az UV sugárzás felgyorsítja a szem öregedési folyamatait, szürkehályog és szemfenéki meszesedés (makula degeneráció) korai megjelenéséhez vezethet? A probléma megelőzhető jó minőségű UV-szűrős szemüveglencsével. A legtöbb szemüveglencse rendelkezik UV- szűrő réteggel és vannak olyanok is, amelyeken nem csak a lencse külső, hanem a belső felülete is el van látva UV védelemmel. Új szemüveg készítésekor mindenképp érdemes erre is rákérdezni.

20. Keret a hosszúkás archoz

A hosszúkás archoz az ovális, ívelt vagy kerek formájú szemüvegkeret illik, amely szélesíti az összhatást. Egy megfelelő szemüveg kiválasztásakor azonban fontos az arcunk, fejünk anatómiai adottságait is figyelembe venni, hogy aztán a végeredmény tökéletes legyen.