Dr. Ács Optika és Szemészeti Rendelő

Dr. Ács Optika és szemészeti magán rendelő, kecskemét, nagykőrös, kiskunfélegyháza, szemvizsgálat, látásvizsgálat, zöldhályog, szemész, színlátás, színvakság. gyerek, szemüveg, kontaktlencse, napszemüveg, javítás

Miért ne használjunk kész olvasószemüveget?

A hipermarketekben és drogériákban kész olvasószemüvegek széles választékával találkozhatunk, így nagy a kísértés, hogy gyorsan-könnyen orvosoljuk látásproblémáinkat. Ennek ellenére miért nem ajánlatos kész szemüveget vásárolnunk, mik a főbb problémái és milyen hátulütői vannak?

Hagyjuk a kész olvasószemüvegeket a boltok polcain

Mi is az a kész olvasószemüveg?

Előre gyártott, keretbe foglalt dioptriás szemüvegek. Általában hipermarketekben és drogériákban találkozhatunk velük (közel a pénztárhoz), azonban használatuk az esetek nagy részében nem ajánlott. 

Miért nem ajánlott használni?

Ha egy mondattal kellene válaszolnom, akkor az a következő lenne:

A kész olvasószemüveg olyan, mintha a világ összes 37-es lábú emberére ugyanazt a 37-es egyforma cipőt adnánk rá, és abban kéne járniuk.

Két szemünk van és ha szerencsések vagyunk, akkor mindkét szem dioptriája egyforma. Itt sok esetben vége is a dalnak, hiszen nem gyakori, hogy a kettő megegyezik, de a szemléltetés érdekében tegyük fel, hogy mégis egyforma két szemünk dioptriája. Az előre gyártott olvasószemüvegeket is jellemzően megegyező dioptriával találjuk meg a boltok polcain, az egyformaságnak azonban itt vége is szakad.
Nincs élő ember, akinek arca tökéletesen szimmetrikus lenne, ezen kívül pupilláink sincsenek egyforma távolságra (PD) egymástól, sőt az sem biztos, hogy egyforma magasságban vannak. (Ezt könnyen le is lehet mérni). Szinte mindenkinél van egy-két, vagy akár több mm eltérés. 

Mi a fő probléma vele?

A szemüveglencse fókuszpontjának pontosan a pupilla előtt kell lennie ahhoz, hogy látásunk éles legyen és az agyunknak (ebből a szempontból) ne kelljen erőlködnie. Ebben az esetben lesz kényelmes és panaszmentes viselet a szemüveg – ezt a fajta komfortérzetet azonban az olvasószemüvegek viselése nem hozza el.

Ezen kívül sokaknak nem is egyforma dioptriára van szüksége, sőt még cylinderes is lehet a szemük – az ő agyuk dolgozik csak igazán egy kész olvasószemüvegben! Hiszen nem jó, nem teljesen megfelelő az a szemüveg, hanem csak hasonló, “majdnem jó”. Az a 37-es cipő is csak kicsit nyom, kicsit szorít, kicsit kényelmetlen, amúgy „jó”.

Milyen mellékhatásokkal járhat?

Rövid távon több mellékhatás is felléphet, ha rossz olvasószemüveget vásárolunk. A fejfájás, égő és szúró érzés a szemben és környékén, a szem kivörösödése, hányinger vagy akár szédülés.

Milyen hibába esnek a vásárláskor?

Egy kész olvasószemüveg vásárlásakor sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem mennek el látásvizsgálatra előtte, hanem az áruházban próbálgatva döntik el, hogy hány dioptriás szemüveget vegyenek. Szinte mindenki erősebb dioptriájú szemüveget választ mint kellene, mert megörül, hogy a hangyányi betűket is tökéletesen (vagyis felnagyítva) látja. Ennek a későbbiekben több negatív hatása is lehet, ezért érdemes erre is figyelni és közben nem elfelejteni: a szemüveg nem nagyító!

 

Vigyázzunk szemünk és látásunk egészségére is!