Dr. Ács Optika és Szemészeti Rendelő

Dr. Ács Optika és szemészeti magán rendelő, kecskemét, nagykőrös, kiskunfélegyháza, szemvizsgálat, látásvizsgálat, zöldhályog, szemész, színlátás, színvakság. gyerek, szemüveg, kontaktlencse, napszemüveg, javítás

Mit érdemes tudni a színtévesztésről?

Mi a színtévesztés, milyen hatással van a mindennapokra és van-e megoldás korrigálására? Alábbi blogcikkünkből kiderül!

Mi a színtévesztés?

A világot öt érzékszervünkkel érzékeljük. Ezek közül az információk nagy részét, mintegy 90%-át, látásunk közvetíti nekünk, épp ezért olyan fontos, hogy a benne rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználjuk.

A civilizált világban a férfiak 8%-a és a nők 0,5%-a színtévesztő. Egy örökletes problémáról beszélünk, ami az X kromoszóma hibájából ered, ezért 16-szor gyakoribb az előfordulása a férfiak körében. Az örökletes színtévesztés típusa és súlyossága az évek múlásával nem változik.

Az információvesztés a színérzékeléskor rontja az életminőséget és az információfeldolgozás biztonságát, ezeken keresztül pedig negatívan befolyásolja a felismerés reakcióidejét. Egy jó színlátó több millió színárnyalat megkülönböztetésére képes, egy színtévesztő ugyanakkor csak pár ezerre. 

A színvakság esetében legalább az egyik színérzékelő receptor nem működik, de két, illetve három receptor hiánya is előfordul.

A színtévesztés hatása a mindennapokra

Sokszor eszünkbe sem jut, hogy egy-egy munkakörnél mennyire fontos is az, hogy “milyen színekben látjuk a világot” magunk körül. Jelenleg is több mint száz olyan foglalkozás ismert, amelyek esetében a színtévesztés megnehezítheti az adott szakmában való elhelyezkedést. Ilyen például az orvos, fogász, fogtechnikus, fodrász, kozmetikus, szobafestő, cipész, villanyszerelő, hivatásos sofőr, kamionos, vagy gyógyszergyártásban és élelmiszeriparban dolgozó munkavállaló. Természetesen nem lehetetlen, hogy a színtévesztők a fenti szakmákban dolgozzanak, de sokszor az alkalmassági vizsgán csak a színtévesztést korrigáló szemüveget viselve engedik át őket. 

A színtévesztéssel élők számára a mindennapos teendők, mint a közlekedés is nehezebbnek bizonyulnak: állapotukból kifolyólag sokszor sajnos nem csak magukra, hanem környezetükre is veszélyt jelentenek. 

A színtévesztés a gyermekkort sem könnyíti meg, hiszen sérülhet az amúgy is fejlődés alatt lévő önértékelés, illetve már igen korán hátrányos helyzetbe kerülhetnek szemük állapota miatt. 

A színtévesztők esetében ugyan mind a három színérzékelő receptor működik (vörös, zöld és kék fényre érzékenyek), de valamelyik típus érzékenysége lecsökkent. Bár maga a színtévesztés ugyan nem gyógyítható, de a normál szemüvegekhez hasonlóan, korrigáló lencsék használatával a színlátás javítható. 

Colorlite Rendszer a színtévesztés korrigálására

Mivel az élet minden területén színkódolt információkba ütközünk, ezért rendkívül fontos a színek helyes felismerése és megkülönböztetése. A Colorlite színlátást vizsgáló és korrigáló rendszere ebben nyújt segítséget a színtévesztőknek.

A Colorlite Kft. magyar optikai kutató, fejlesztő és gyártó cég tudományosan megalapozott korrekciós szemüveg bevonatokat fejlesztett ki a színtévesztés korrigálására, valamint egy gyors, pontos és egyszerű tesztet is kidolgoztak a színtévesztés és a korrekció eredményességének ellenőrzésére. A klinikai vizsgálatok szerint a színtévesztők mintegy 90%-ának hatásos korrekciót nyújtanak a rétegek.

A Colorlite színlátást korrigáló rétegek dioptriás (egyfókuszú, bifokális, multifokális) és 0 dioptriás lencsék esetében is használhatók. 

Kattintson ide, és foglaljon időpontot optikánkba színlátás vizsgálatra, amelynek segítségével megállapítható a színvakság vagy a színtévesztés!