Dr. Ács Optika és Szemészeti Rendelő

Dr. Ács Optika és szemészeti magán rendelő, kecskemét, nagykőrös, kiskunfélegyháza, szemvizsgálat, látásvizsgálat, zöldhályog, szemész, színlátás, színvakság. gyerek, szemüveg, kontaktlencse, napszemüveg, javítás

V. Rész – Amit a látásról tudni érdemes

Megérkezett 7 részes cikksorozatunk ötödik állomása, melyben újabb 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, amit érdemes tudni látásáról, szeméről és az optika világáról. A közel 65 tény összegyűjtésében szemész szakorvos, optometrista és optikus kollégáink egyaránt részt vettek.

Szemen szedett igazságok 41-50.

41. Vizuális stressz, mint kiváltó ok

Az úgynevezett vizuális stressz, vagyis amikor káprázik, vibrál a szemünk olvasáskor, is lehet a hiperaktivitás kiváltó oka. Még abban az esetben is, ha szemüveget vagy kontaktlencsét használunk. Ugyanis rejtett látásprobléma is állhat a háttérben, amely nem mindig derül ki egy rutin ellenőrzés során. Egy speciális, több lépcsős, a két szem együttműködését vizsgáló eljárással azonban egy tapasztalt optometrista ezt könnyedén kiderítheti.

42. Ezért is fájhat a fejünk

Az úgynevezett vizuális stressz, vagyis amikor káprázik, vibrál a szemünk olvasáskor, is lehet a fejfájás kiváltó oka. Még abban az esetben is, ha szemüveget vagy kontaktlencsét használunk. Ugyanis rejtett látásprobléma is állhat a háttérben, amely nem mindig derül ki egy rutin ellenőrzés során. Ezért elengedhetetlen az évente legalább egyszeri, speciális, több lépcsős látásvizsgálat, melynek során a két szem együttműködését is megvizsgálja a tapasztalt optometrista szakember.

43. Miért ideges és mit tehet ellene?

Az úgynevezett vizuális stressz, vagyis amikor káprázik, vibrál a szemünk olvasáskor, is lehet az ingerültség, idegesség kiváltó oka. Még abban az esetben is, ha szemüveget vagy kontaktlencsét használunk. Ugyanis rejtett látásprobléma is állhat a háttérben, amely nem mindig derül ki egy rutin ellenőrzés során. Egy speciális, több lépcsős, a két szem együttműködését vizsgáló eljárással azonban egy tapasztalt optometrista ezt könnyedén kiderítheti. Többek között ezért is elengedhetetlen évente legalább egyszer látásellenőrzésre járni.

44. Diszlekszia szemprobléma miatt

A diszlekszia hátterében egy egyszerűen szűrhető szemprobéma is állhat. Még abban az esetben is, ha szemüveget vagy kontaktlencsét használunk. Ugyanis rejtett látásprobléma is állhat a háttérben, amely nem mindig derül ki egy rutin ellenőrzés során. Egy speciális, több lépcsős, a két szem együttműködését vizsgáló eljárással azonban egy tapasztalt optometrista ezt könnyedén kiderítheti. Többek között ezért is elengedhetetlen évente legalább egyszer látásellenőrzésre járni.

45. Látásprobléma gyermekeknél

Tudta, hogy a tanulási zavarral rendelkező, figyelemzavaros gyermek panaszai látásproblémából is eredhetnek? Még abban az esetben is, ha szemüveget vagy kontaktlencsét használunk. Ugyanis rejtett látásprobléma is állhat a háttérben, amely nem mindig derül ki egy rutin ellenőrzés során. Egy speciális, több lépcsős, a két szem együttműködését vizsgáló eljárással azonban egy tapasztalt optometrista ezt könnyedén kiderítheti. Többek között ezért is elengedhetetlen évente legalább egyszer látásellenőrzésre járni.

46. Koncentrálási zavarok

A tanulási és koncentrálási zavarnak sok oka van. Ezek egyike lehet szemészeti és agyi összefüggésű is. Egy látásellenőrzés ezt is kiderítheti. Ugyanis rejtett látásprobléma is állhat a háttérben, amely nem mindig derül ki egy rutin ellenőrzés során. Egy speciális, több lépcsős, a két szem együttműködését vizsgáló eljárással azonban egy tapasztalt optometrista ezt könnyedén kiderítheti. Többek között ezért is elengedhetetlen évente legalább egyszer látásellenőrzésre járni.

47. Együtt működnek jól!

A szemet hat darab szemizom mozgatja. Ha a szemizmok nem megfelelően működnek együtt, akkor ezt az agynak kell korrigálnia. Ezt a jelenséget vizsgálják Polateszttel, ami a normál szemvizsgálatra épül. Ez egy speciális, több lépcsős, a két szem együttműködését vizsgáló eljárás, melyet tapasztalt optometrista végez.

48. Tesztelje szemét, hogy kiderüljön!

Teljes látásélesség mellett is fennállhatnak látásproblémák. Szinte hihetetlennek hangzik, pedig így van. Ezért van az, hogy ha sokat fáj a nyakunk, ingerlékenyek vagyunk és sorolhatnánk még rengeteg tünetet, nem megyünk rögtön látásellenőrzésre. Pedig sok időt és energiát spórolhatnánk meg magunknak. Egy igen érdekes szemteszttel egy tapasztalt, jól képzett optometrista szakember könnyen ki tudja deríteni, hogy megfelelően fejlett-e a vizuális képességünk és van–e rejtett látásproblémánk, amelyek mind lehetnek kiváltó okai számos, egyéb tünetünknek.

49. Tökéletes szemüveg, tökéletes látás

Ha ön szemüveg viselő, a szemüvege az egyetlen dolog, amit az év 365 napján, minden áldott nap visel, nem tud élni nélküle. Egy minőségi, jól kiválasztott szemüveg tökéletes látásélményt nyújt, ezáltal magabiztossá tesz.

50. Sokat hunyorog?

A sok hunyorgás, a szemek fényérzékenysége látásprobléma következménye is lehet. Mielőtt napszemüvegre vált, ellenőriztesse látását!