Dr. Ács Optika és Szemészeti Rendelő

Dr. Ács Optika és szemészeti magán rendelő, kecskemét, nagykőrös, kiskunfélegyháza, szemvizsgálat, látásvizsgálat, zöldhályog, szemész, színlátás, színvakság. gyerek, szemüveg, kontaktlencse, napszemüveg, javítás

VI. Rész – Amit a látásról tudni érdemes

Megérkezett 7 részes cikksorozatunk hatodik állomása, melyben újabb 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, amit érdemes tudni látásáról, szeméről és az optika világáról. A közel 65 tény összegyűjtésében szemész szakorvos, optometrista és optikus kollégáink egyaránt részt vettek.

Szemen szedett igazságok 51-60.

51. Mit tehetünk a rövidlátás ellen?

Az életmódunk, a sok mesterséges fényben töltött óra, az iskolai tanítási idő meghosszabbodása mind hozzájárul, hogy egyre több fiatal válik rövidlátóvá a világon. Tehetünk–e ellene valamit? Igen! Többet is, mint gondolnánk. Töltsünk sokkal több időt a szabadban, sportoljunk rendszeresen, próbáljunk vitamindúsan, egészségesen táplálkozni. Végül, de nem utolsó sorban pedig évente ellenőriztessük szemünket, látásunkat!

52. Ki és mit csinál az optometrista?

Az optometrista optikában dolgozó diplomás szakember, aki teljeskörú látásvizsgálatot, valamint szemészeti szűrővizsgálatot végez, szemüveget ír fel, kontaktlencsét illeszt, és szükség esetén szemész szakorvoshoz irányítja a pácienseket. Az optometrista számos egyéb speciális látásvizsgálatot is végez, pl Polateszt, 3D látásvizsgálat, Vision (ejtsd: vizsön) terápia. Mondhatjuk nyugodtan, hogy egy jó optometrista a szemész szakorvos „jobbkeze“ és ez fodítva is igaz, a szemész szakorvos munkáját is nagyban segíti az optometrista.

53. Ki és mit csinál az optikus?

A látszerész, vagy más néven optikus egy szemészeti és optikai ismeretekkel rendelkező szakember, aki segít a megfelelő szemüveg, napszemüveg kiválasztásában, ajánl megfelelő szemüveglencsét az Ön szeméhez és el is készíti az önnek megfelelő szemüveget. Jártas a kontaktlencsék világában is. Szemüvegek készítésével, javításával, kontaktlencse ajánlással, illetve szaktanácsadással is foglalkozik.

54. UV-sugárzás ellen

Az UV-sugárzás elleni megfelelő védekezésre akkor is szükségünk van, amikor napszemüveget eszünkbe sem jutna felvenni. Borongós időben se feledkezzen meg a szem UV védelméről! Hiszen ilyenkor is számolnunk kell az UV-sugárzással. Ezt a fényresötétedő lencsékkel lehet jól szemlélteni. A fényresötétedő lencse az UV-sugárzás hatására sötétedik be. Biztosan sokan látják az utcán, hogy borongós időben is besötétedik a szemüveglencséjük, ez tehát azt jelenti, hogy hiába nincs napsütés, az UV-sugárzás bizony igen erős. 

55. A természetes fény pozitív hatásai

A természetes fény fontos a szemünk fejlődése szempontjából. A miópiával, vagyis rövidlátással élő gyermekek esetében azt sikerült bebizonyítani, hogy a látásproblémák enyhülése összefüggésben áll a szabadban, természetes fényben töltött idővel. Ez annak köszönhető, hogy a napfény befolyásolja a hormon rendszert is, amelynek szerepe van a szem fejlődésében. Az ajánlás pedig úgy szól, hogy a fejlődésben lévő szervezetnek és szemnek napi három óra természetes fényre van szüksége, hogy minimálisra csökkenjen a rendellenességek kockázata.

56. Fényresötétedő lencsék teszik a dolgukat!

A fényresötétedő lencsék az UV-sugárzás hatására sötétednek be. Akkor miért annyira sötétek borongós, napfény nélküli időben, mikor eszünkbe se jut napszemüveget viselni? Mert a szemüveg teszi a dolgát! Erős az UV-sugárzás!

57. Téli sportok közben is napszemüveg

A tél különleges fényviszonyaival, a fehér havas felületek erős fényvisszaverő tulajdonságaival különleges kihívásokat jelent a látásunknak. A téli sportokkal kapcsolatban sokat hallhatjuk ezt, azonban nem csak a rendszeresen síelőknek érdemes felkészülniük a szemük védelmére a téli időszakban. Ilyenkor se feledkezzünk meg a napszemüvegünkről!

58. Télen is vigyázzunk!

A tél legnagyobb kockázata az UV-sugárzás. A rendkívül magas energiájú, de nem látható fény mennyisége ugyanis sokkal kevésbé függ az évszakoktól, mint hisszük. Ráadásul télen sokkal nagyobb mennyiségben érheti a szemünket UV-sugárzás, mint nyáron, amikor az erős fény miatt önkéntelenül is odafigyelünk erre. A téli sportokat nem véletlenül említik kockázatként.

59. Szálló por ellen

A száraz, hideg időszakokban magasra nőhet a városokban a szálló por mennyisége. A kontaktlencse viselők szeme ilyenkor nagyobb kockázatnak van kitéve. Ez ellen akár napi viseletű lencse használatával, megfelelő szemüveggel is védekezhetünk.

60. Használjunk szemcseppet!

Sokan éppen a párásodás miatt döntenek télen a kontaktlencsék mellett, azonban ha így teszünk, fontos észben tartanunk, hogy a szokásosnál is többször lesz szükségünk a szemünk egészségét óvó szemcseppekre. Így elkerülhetjük a szem kiszáradását.